ʿAbd Allāh b. ʿAbd al-Muṭṭalib

ʿAbd Allāh b. ʿAbd al-Muṭṭalib, profeten Muḥammads far, en ʿAdnānī araber og velkendt hashmit der var en del af Quraysh-stammen.

Han var oprindeligt givet navnet ʿAbd  al-Dār eller ʿAbd Quṣsayy før han blev kaldt ʿAbd Allāh af sin fader ʿAbd al-Muṭṭalib. Han fader var en af de prominente figurer blandt Quraysh-stammen i Mekka, og overtog ansvaret for rent vand til pilgrimsrejsende og opkrævning af skatte til forsørgelse af de rejsende (siqāya og rifāda) fra sin fader, Hāshim. ʿAbd Allāhs mor var Fāṭima bint ʿAmr b. ʿAʾidh b. ʿImrān b. Makhzūm.

Udover et par enkelte overleveringer af legendariske af karakter eksisterer der ingen informationer om ʿAbd Allāhs liv. Historiker placer hans fødsel i byen Mekka i det 24. år af den persiske kejser Anūshīrwāns regeringstid, dvs. 25 år forinden ‘Elefantens år’ (ām al-fīl), estimeret til at være omkring år 554. I henhold til en historisk beretning får ʿAbd al-Muṭṭalib i en drøm en vision hvor han bliver fortalt at han skal grave efter Zamzam-brønden, men der var ingen til at bistå ham i denne opgave udover hans søn al-Ḥārith. I dette øjeblik aflægger han løfter overfor Gud at hvis han bliver skænket ti efterkommer ville han ofre en af dem. Da hans ønske senere blev opfyldt, kastet han lod om hvilken af sine børn han skulle udvælge til at opfylde sit løfte. Loddet tilfaldt hans yngste søn, ʿAbd Allāh, som ofre barn. Quraysh-stammen protesterede skarpt mod dette, hvorefter ʿAbd al-Muṭṭalib i stedet for ʿAbd Allāh ofre 100 kameler.

I henhold til nogle beretninger var det ti år efter at have gravet Zamzam-brønden at ʿAbd Allāh bliver gift med Āmina bint Wahb fra klanen Banū Zuhra, som nød en høj status blandt Quraysh-stammen. Hvad angår ægteskabet mellem ʿAbd Allāh og Āmina, er det berettet at da ʿAbd al-Muṭṭalib bejlede (på vegne af sin søn) for Āmina, så bejlede han samtidig selv til Wuhaybs datter (eller Uhayb) ved navn Hāla, fra samme klan Banū Zuhra. Hans søn Ḥamza var senere et resultat af ægteskabet mellem ʿAbd al-Muṭṭalib og Hāla.

På vej hjem fra en handelsrejse bliver ʿAbd Allāh syg og vælger at gøre holde i Medina, hvor han dør i en alder af 25 år. Han dør mens han var blandt Banū ʿAdī og blev begravet i Dār al-Nābigha, eller i henhold til andre beretninger i al-Ḥārith b. Surāqa al-ʿAdawīs hus. I henhold til nogle beretninger var profeten Muḥammad endnu ikke født ved dødstidspunktet af hans fader, hvor andre beretninger fastholder at at Muḥammad enten var to, syv, tolv eller treogtyve måneder gammel.

(Abdullah, Abdallah)